
Wino koszerne na szabatowym stole, czyli jakie? Smaki Teperberga
spotkanie ze Zbigniewem Zamielskim przedstawicielem firmy CityWine
16.08, godz. 17.00
Centrum Kultury w Lublinie, ul. Peowiaków 12, Wirydarz
Czy wiedzieliście, że nie wszystkie wina produkowane w Izraelu są koszerne? A może nawet jeśli lubicie wypić do obiadu kieliszek dobrego francuskiego wina bordoskiego, to umknął Wam fakt, że i w tym regionie, podobnie, jak w wielu innych zakątkach świata, produkuje się dziś wina koszerne?
O tym, że winorośl była uprawiana na terenie dzisiejszego Izraela ponad dwa tysiące lat temu wiemy z licznych badań archeologicznych. Ale już nie każdy wie, że aby wino było koszerne, winiarze przestrzegać muszą szeregu surowych zasad. Po pierwsze, owoce, z których będzie produkowane wino koszerne, muszą pochodzić z rośliny, która wcześniej owocowała co najmniej trzy razy. Przy jego produkcji nie mogą brać udział kobiety, a część gotowego trunku należy wylać…
Ale o tym, czym dokładnie jest wino koszerne, dlaczego niektóre wina koszerne nazywane są winami gotowanymi i czy wino koszerne różni się w smaku od swoich niekoszernych kuzynów opowie podczas spotkania Zbigniew Zamielski, przedstawiciel firmy CityWine, dystrybutora win Teperberga.
Winnica Teperberg, założona w 1870 roku przez Zeeva Teperberga w starym mieście w Jerozolimie, stała się pierwszą rodzinną winnicą założoną w Izraelu w nowej erze. Dziś Moti Teperberg reprezentuje piąte pokolenie i jest obecnym właścicielem oraz dyrektorem generalnym winnicy Teperberg. Produkując 8 milionów butelek rocznie, Teperberg Winery jest trzecią największą winnicą w Izraelu skąd 85% produkcji jest sprzedawane na lokalnym rynku izraelskim, a 15% jest eksportowane do 22 krajów na całym świecie.
Winnica znajduje się u podnóża gór Judejskich, w otoczeniu sadów owocowych i orzechowych, a przede wszystkim kilku z najważniejszych winnic w Izraelu. Obszar ten stanowi integralną część szlaku turystyki winnej w Izraelu. Ponadto obszar ten łączy długoletnią historię wina z nowoczesnymi metodami uprawy winogron wysokiej jakości. Winnice rozciągają się na ponad 350 hektarach, od Gór Negew na południu, po Górną Galileę na północy.
Teperberg Winery oferuje pięć odmiennych serii win różniących się procesem produkcji i charakterem.