Lubliner cymes – Zabawy z kruchą macą
warsztaty kulinarne dla dzieci
prowadzenie: Izabela Kozłowska-Dechnik i Etel Szyc
20.08, godz. 12:00
Restauracja Mandragora, ul. Rynek 10
Dlaczego Żydzi przez osiem dni w roku nie jedzą chleba tylko macę? Jakie potrawy można z niej przyrządzić, czy coś pysznego, słodkiego da się zrobić?
Kto to był Mojżesz, co Żydzi jedli na pustyni i z jakim świętem wiąże się jego historia?
Już teraz zdradzimy że mowa o święcie Pesach. To jedno z najważniejszych świąt żydowskich, obchodzone na pamiątkę wyzwolenia Izraelitów z niewoli egipskiej, co opisane jest w Księdze Wyjścia w Biblii hebrajskiej. Święto trwa przez siedem dni w Izraelu i osiem dni poza nim, zaczynając się 15 dnia miesiąca Nisan (zwykle przypadającego na marzec lub kwiecień w kalendarzu gregoriańskim).
Najważniejszy rytuał święta, który odbywa się pierwszego wieczoru, to Wieczerza sederowa. Podczas sederu czyta się Haggadę, czyli przypowieść, która opowiada historię wyjścia z Egiptu, i spożywa się symboliczne potrawy, takie jak macę (niekwaszony chleb), maror (gorzkie zioła) i charoset (mieszanka owoców i orzechów przypominająca zaprawę murarską).
W czasie Pesach zabronione jest spożywanie chamecu, czyli wszelkich produktów z mąki, które mogły fermentować. Dotyczy to m.in. chleba, ciast i makaronów. Dlatego Żydzi na pamiątkę pośpiechu, w którym Izraelici opuszczali Egipt, nie mając czasu na wyrastanie chleba, spożywają w tym czasie macę.
Potrawy, związane ze świętem Pesach dzieci, wykonają pod troskliwym okiem gospodyń spotkania – Izabeli Kozłowskiej-Dechnik, właścicielki żydowskiej restauracji Mandragora w Lublinie oraz Etel Szyc, dyrektorki Lubliner Festival.
ZAPISY