
07.08, godz. 12.00
Restauracja Mandragora, ul. Rynek 10
zapisy
Zapraszamy na wyjątkowe spotkanie w sercu Lublina – kulinarną podróż z Adamem Gesslerem w restauracji Mandragora, poświęcone głęboko zakorzenionej tradycji żydowskiej kuchni i jednej z jej najciekawszych elementów: podrobom. Wśród zaproszonych gości zagości autentyczna atmosfera żydowskiego domu – gdzie aromaty cynamonu, kardamonu i czosnku mieszają się z historią i symboliką przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
W menu mistrza Gesslera pojawią się klasyczne specjały i przepisy oparte o wołowinę czy gęsinę. Nie zabraknie opowieści o aromatycznych wątróbkach smażonych, zgodnie z przedwojenną recepturą, na gęsim smalcu.
Restauracja Mandragora, mieszcząca się przy ul. Rynek 10, to jedyna w Lublinie restauracja, która odtwarza kulturę domu żydowskiego – od wystroju, przez kulinaria, aż po gościnność i muzykę. Tegoroczne Lubliner cymes to zaproszenie do smakowania historii – w niezwykłej oprawie i pod okiem kulinarnego mistrza.
Zrealizowano dzięki wsparciu finansowemu Miasta Lublin.