warsztaty kulinarne dla dzieci, prowadzenie Etel Szyc i Izabela Kozłowska-Dechnik
09.08, godz. 10.00
Restauracja Mandragora, ul. Rynek 10
Zrobiły zawrotną karierę za oceanem, choć pochodzą najprawdopodobniej z XVII wiecznego Krakowa, to dopiero w ostatnich latach zawojowały także ulice polskich miast – mowa oczywiście o bajglach. I to właśnie te drożdżowe wypieki będą gwiazdami naszych kulinarnych warsztatów.
Te parzone w gorącej wodzie, jeszcze przed pieczeniem, pyszności nadziewać będziemy podczas naszych śniadaniowych zajęć, własnoręcznie wykonaną pastą – klasyczną żydowską jajeczną i jogurtowym serkiem labneh. A żeby było kolorowo, na naszych stołach nie zabraknie także kojarzących się z Izraelem owoców granatu i słodkiego mango.
I nie musicie jechać na Manhattan żeby spróbować najlepszych bajgli na świecie – wystarczy przyjść do restauracji Mandragora!
Na marginesie, warto wspomnieć, że w 1927 r. to właśnie z Lublina wyemigrował piekarz Henryk Lender, który po przybyciu do New Haven w stanie Connecticut (USA), założył pierwszą, poza Nowym Jorkiem, w Stanach Zjednoczonych fabrykę bajgli.
Jako, że lato daje nam wszystkim popalić, w drugiej części naszych warsztatów przygotujemy własnoręcznie lody, ale nie takie zwykłe, które spotkać można w większości cukierni, ale o smaku zakręconej lemonany – czyli orzeźwiającej izraelskiej lemoniady z miętą.
A, że deserów nigdy dość, na koniec usmażymy jeszcze tosty francuskie z pachnącej chałki z miodem i owocami.
Gospodyniami, pachnących miętą i słodkimi owocami śniadaniowych warsztatów kuchni żydowskiej, będą Izabela Kozłowska-Dechnik, właścicielka żydowskiej restauracji Mandragora w Lublinie i Etel Szyc, dyrektor Lubliner Festival.
Zapraszamy dzieci od 6 roku życia.
Obowiązują wcześniejsze zapisy.