Warsztaty kulinarne dla dzieci
Prowadzenie: Etel Szyc i Izabela Kozłowska-Dechnik
Restauracja Mandragora, ul. Rynek 10
11.08, godz. 12.00
Kto nie lubi pachnącej chałki? Chyba nie ma takiej osoby – a skoro ten wywodzący się z kuchni aszkenazyjskich Żydów przysmak dzieci i dorosłych podbija nie tylko kubki smakowe, ale i serca, to może warto nauczyć się wypiekać własną chałkę?
Obie kuchnie – polska i żydowska – przez lata nieustannie się mieszały. Znane i lubiane dziś placki ziemniaczane, czy też popularne gołąbki (żydowskie holiszkies) swój początek wzięły właśnie z kuchni żydowskiej. Podczas warsztatów dzieci będą samodzielnie robić chałki, rugelech i inne tradycyjne potrawy oraz dowiedzą się jakie są święta żydowskie.
Zapraszamy dzieci od 6 roku życia.
Gospodyniami, pachnących goździkami i cynamonem, warsztatów będą Izabela Kozłowska-Dechnik, właścicielka żydowskiej restauracji Mandragora w Lublinie i Etel Szyc, dyrektor Lubliner Festival.