Wykład Hanny Kossowskiej
Centrum Kultury, ul. Peowiaków 12, Sala Kinowa
09.08, godz. 16.00
Słowa korzeń czy korzenie w zależności od kontekstu mają różne znaczenia. Gdy mówimy o korzeniach, czyli proweniencji żydowskiej kuchni koszernej, mamy na uwadze prawo żydowskie czyli halachę.
Jeśli słowa korzeń czy korzenie dotyczą warzyw – określają które części podziemnych warzyw są używane w kuchni, i wreszcie słowo korzenie oznacza też przyprawy. To one nadają aromat potrawom kuchni żydowskiej, a ten bywa rozmaity, nie tylko w zależności od przygotowywanej potrawy, ale także w zależności od święta, z okazji której zaistnieje na stole. O tych i innych aspektach kuchni żydowskiej opowie podczas spotkania Hanna Kossowska.
Hanna Kossowska – malarka, edukatorka, aktorka, maszgicha (osoba sprawdzająca przestrzeganie zasad koszerności w kuchni) i animatorka kultury żydowskiej. Studiowała historię sztuki i etnografię. Od wielu lat związana jest z festiwalami: Warszawa Singera w Warszawie, Zbliżenia w Gdańsku i Kultury Żydowskiej w Krakowie. Prowadzi warsztaty z kaszrutu, halachy, jidyszkajtu, kabały i sztuki żydowskiej. Zajmuje się malarstwem, grafiką, projektowaniem macew oraz sztuką użytkową. W swoim dorobku ma ponad trzydzieści wystaw oraz wiele projektów kostiumów i scenografii, a jej obrazy znajdują się w kolekcjach na całym świecie.