Trzeci dzień festiwalu rozpoczęły pachnące chałką warsztaty kulinarne dla dzieci w restauracji Mandragora. Obie kuchnie – polska i żydowska – przez lata nieustannie się mieszały. Znane i lubiane dziś placki ziemniaczane, czy też popularne gołąbki (żydowskie holiszkies) swój początek wzięły właśnie z kuchni żydowskiej. Podczas warsztatów dzieci miały okazję samodzielnie zrobić ciasteczka cynamonowe i cebularze – tradycyjne potrawy żydowskiej kuchni.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się także odbywające się nieco później w Centrum Kultury warsztaty piosenki żydowskiej prowadzone przez Teresę Wrońską.
Dla tych, którzy z kolei wolą nieco bardziej aktywne zajęcia organizatorzy przygotowali warsztaty tańca izraelskiego. Lubliner tanc poprowadziła Monika Leszczyńska.
W bramie Grodzkiej/Teatrze NN obejrzeć można było film dokumentalny – „Ten Lublin” w reż. Andrzeja Titkowa. Po projekcji odbyła się rozmowa z reżyserem filmu.
Trzeci dzień Festiwalu zakończył występ kabaretowy „Moniek Przepiórko”, w wykonaniu aktorów Teatru Żydowskiego w Warszawie, którym na scenie akompaniowała Teresa Wrońska.